sreda, 9. julij 2008

Gremo na morje...:) 3 del

Danes poskušam zbrati čimveč zanimivih turističnih informacij o otoku Korčula. Do sedaj mi je uspelo izbrskati naslednje informacije . Kopirano iz forumov in spletne strani :

Rojstna hiša Marka Pola – Korčula
Obstajajo razna razmišljanja o rojstnem mestu Marka Pola, poznanega svetovnega popotnika in trgovca. Vsamem mestu Korčuli se nahaja cel del mesta, ki je pripadal družini Polo, mi pa Vam priporočamo, da med Vašim sprehodom po mestu obiščete hišo iz katere je Marko Polo začel pot na svoja dolga potovanja.
Mestno obzidje in mestna jezgra – Korčula
Mestno obzidje je postavljeno v zgodnjem srednjem veku in v njihovem sklopu se nahajajo tudi trdnjave Barbarigo, Tiepolo, Balbi i Capello. Koncept stare mestne jezgre je napravljen po principu ribje kosti in takšen urbanistični koncept je zares vreden, glede na to, da Vas ščiti od največjih popoldnevnih vročin, z ustvarjanjem sence. Zato lahko v sprehod odidete že popoldne in ste brez strahu od sončnih opeklin.
Palača Gabrieli – mestni muzej – Korčula
Palača Gabrieli – Ismaelis je nastala v 16 stoletju, v svojevrstnem zlatem obdobju, danes pa je ta lepa renesansna palača prožila dom mestnemu muzeju kjer se danes nahaja arheološka zbirka, ter dokumenti in predmeti iz zgodovine mesta. V mestu Korčuli je še ena lepa palača, prav ako iz renesanse, palača Arneri – vsekakor Vam priporočamo, da obiščete tudi njo, da bi lahko doživeli popolno doživetje.
Stolnica sv. Marka – Korčula
Stolna cerkev sv. Marka je zgrajena v 15. stoletju v gotično renesansnem stilu. Grajena je zelo dolgo in pažljivo, skoraj 150 let, glede na to, da so takratni gradbeniki imeli srečo, nikoli ni bila napadena ali zrušena. Danes je stolnica mesto, jer se održujejo številni svetkovni dogodki, ne smemo pa pozabiti na delo slavnega mojstra Tintoretta, „Navještenje“, ki se nahaja v južnem delu stolnice.
Karbuni Raj na zemlji primeren za družine, malo daleč stran od mesta.
Vela Luka na otoku Korčuli se nahaja v Velaluškem zalivu, ki je idealen za poletne športe na vodi, obilje sonca in čisto morje na njenih plažah pa bosta vsem podala prave počitnice. Bližnji viri zdravilnih voda bodo olajšali zdravstvene težave in blagodejno vplivali na številne bolezni.
Prižba Prelepi zaliv na južni strani otoka Korčule je eden izmed najljepših na otoku. Njegovo okolje okrašajo rodovitni vinogradi in razkošne vile, igličasti gozdovi in kamnite skale. Preživite počitnice v Prižbi okroženi s tišino in lepoto!
Blato je mesto v notranjosti otoka Korčule, ki je od morja oddaljeno 4 km, od Vela Luke pa samo 7 km. Po njegovih slikovitih ulicah še odmeva zvok mečev pogumnih vitezov, katerih igro ponazarja viteška igra Kumpanija. Sladokuscem pa Blato ponuja izvrstno paleto znamenitih domačih jedi in kvalitetnih vin.
Smokvica se nahaja v notranjosti otoka Korčule, ki je s kopnim povezan z vsakodnevnimi trajektnimi povezavami, od najbližjega večjega mesta, naselja Blato, pa je Smokvica oddaljena 10 km. Naseljena je že od prazgodovine, zato bodo v tem kraju prvenstveno uživali ljubitelji etnografske dediščine in avtentične arhitekture ter vsi, ki spoštujejo tradicionalen način ževljenja, katerega osnova so vinogradništvo, sadjarstvo in vzgajanje oljk. Goste privabljajo tudi stari običaji, katere meščani Smokvice in bližnjega Blata skrbno negujejo, med njimi pa je prav poseben srednjeveški junaški ples "kumpanija". Smokvica je poleg dediščine in tradicije poznana tudi po dveh belih suhih vinih - pošipu in rukatcu - pridelanima iz avtohtonih sort grozdja. Najbližja plaža je v 4 km oddaljenem zalivu Brna.
Zavalatica je manjše mesto na južni obali otoka Korčule, ki je s kopnim povezan z vsakodnevnimi trajektnimi povezavami. Nahaja se v lepem, istoimenskem zalivu, počitnice v Zavalatici pa bodo najbolj ugajale ljubiteljem manjših in mirnih mest s trgovino, barom, restavracijo in skalnatimi plažami. Glede na to, da je naselje obrnjeno proti Lastovskemu kanalu, je Zavalatica dobro izhodišče za obisk Lastova in otočkov njegovega arhipelaga, nad čemer bodo navdušeni vsi navtiki.
Račišće Dobrodošli v slikovitem naselju Račišće, ki se nahaja v istoimenskem zalivu na otoku Korčula. Dopust v tem naselju priporočamo družinam z otroki, saj so plaže zanje še posebaj primerne. Naselje se nahaja v neposredni bližini turistično zanimivega mesta Korčula
Vrbovica Dobrodošli v Vrbovici, malem mestu na južno-dalmatinskem otoku Korčuli. Naselje je idealno za družinske počitnice in bo vam in vaši družini nudilo potreben mir. Tistim, ki vas morda zanima zgodovinska kulturna dediščina.
Žrnovo Dobrodošli v naselju Žrnovo, ki leži v neposredni bližini mesta Korčula. Mesto je ohranilo pristen značaj otoškega mesta. Tukaj lahko preživite mirne počitnice, daleč od natrpanih plaž, zvečer pa si lahko na mestnem trgu ogledate predstave tradicionalnih viteških plesov. Okolica mesta je poznana po naravnih znamenitostih, in sicer po labirintu kraških
hodnikov.
Lumbarda kraju na otoku Korčuli, ki je od istoimenskega mesta oddaljena samo 6 km. Počitniške in podeželske hiše so iz Lumbarde naredile muzej dalmatinske renesančno-gotske arhitekture, bogata arheološka najdbišča pa pričajo o burni preteklosti kraja. Peščena tla so dom žlahtnih belih vin Maraštine, Pošipa in Grka, ki so ponos Korčule.
Izleti na bljižne otoke
Badija Iz mesta Korčula pelje ladjica do majhnega otočka imenovanega Badija.To je samoten otok,kjer je lepa plaža s kristalno čistim morjem.Na otoku je tudi zapuščen samostan,srečate pa tudi srne,srnjake,ki so najbolj srečni,če jim ponudiš košček jabolka.Jedo ti kar z roke.Predvsem so bili navdušeni otroci.Da je kraj res čudovit priča tudi obisk Maicla Dauglasa in njegove družine.
Narodni park Otok Mljet
Ne verjamete, da obstaja otok, na katerem je jezero, sredi tega jezera pa je še majhen otoček? Najbolje, da se odpravite na Mljet in se prepričate na lastne oči. Mljet se nahaja v južni Dalmaciji, v bližini Dubrovnika, del otoka pa je razglašen za narodni park. Kopali se boste lahko v kristalno čistem morju ali pa v slanem Velikem jezeru, pomladi in jeseni pa tudi v Malem jezeru, ki je toplejše od Velikega jezera in morja. Sprostili se boste lahko na dolgih sprehodih skozi goste borove gozdove, morda boste imeli srečo in boste videli mungose, neobičajne majhne živali, ki čuvajo otok pred kačami, ali pa boste v temi opazili svetlikojoče se oči modre sove.
Pelješac
Pelješac je največji polotok v Dalmaciji. Iz arhitekture mest boste lahko prepoznali zgodovinske sledi različnih kultur. Stonsko obzidje povezuje mesti Mali Ston in Ston, ki sta znani po bogati zgodovini im starih mestnih jedrih, obzidje pa so zgradili z namenom, da bi Pelješac ločili od kopna in ga na ta način zaščitili. Ston slovi tudi po solinah iz obdobja Dubrovniške republike, na katerih še danes žanjejo sol, ter po vzgajališčih različnih vrst školjk, ki si jih lahko privoščite v stonskih restavracijah. Mestece Orebić je zibel pomorskih kapitanov in mornarjev - mornarska tradicija se ohranja še dandanes. Trpanj je manjše ribiško mesto, znano predvsem po prijetnih kamnitih, prodnatih plažah, blatnih tretmajih v Blacu in zdravilnih dalmatinskih zeliščih.Mesto Viganj je poleg Bola na otoku Braču ena od najbolj priljubljenih destinacij za surfanje in kite surfing na Jadranu.
Dubrovnik
Srednjeveško mesto - biser južne Dalmacije, je vpisan v UNESCOV register svetovne spomeniške dediščine. Dubrovnik lahko s svojo bogato turistično ponudbo zadovolji tudi najzahtevnejše obiskovalce. Mesto muzejev in festivalov, mesto tradicionalnih gostiln (konob) in restavracij, mesto z blagim mediteranskim podnebjem in prelepo pokrajino resnično potrjuje slavno izjavo irskega književnika Bernarda Shawa: "Tisti, ki iščejo raj na Zemlji, morajo obiskati Dubrovnik". Ali ni to dovolj dober razlog, da ga obiščete tudi Vi in se na lastne oči prepričate o resničnosti te trditve?
Toliko za zdaj, upam da mi bo uselo izbrskati še kakšno zanimivo informacijo. :)

Ni komentarjev: