ponedeljek, 25. maj 2009

Vijolična slikarka

Vijolična, lila, vijola. Letos očitno zelo moderna barva in najljubša barva moje tašče :) Meni pa so tako vse barve všeč in zato je tudi vijoljična med njimi. Slike niso najboljše ker je temno vijolični papir ("recikliran") rahlo bleščeč in mi nikakor ni uspelo posneti boljše slike.
Pa še nekaj razlag o pomenu barve:

VIJOLIČNA je barva domišljije, izraža ekstravagantnost in neomejenost. Pričara lahko razkošje in skrivnostno vzdušje, vendar jo je potrebno jemati s pravo mero. Izraža tudi veličino in pomembnost, a tudi posebnost in izobčenost. Ker je mešanica modre in rdeče, je tudi barva mešanih občutkov
In še duhovna razlaga:
Vijolična je čudovita barva. Je barva navdiha, mistike, magije in umetnosti. Je nenavadna, ekstravagantna barva, ki jo povezujemo tudi s pobožnostjo, pokoro in požrtvovalnostjo.

Vijolični odtenki spodbudijo domišljijo, navdihujejo in motivirajo, da udejanjimo nenavadne ideje. Podarijo nam za to potrebno umirjenost, sproščenost in samozavest.

Kljub mnogim pozitivnim asociacijam, z vijolično povezujemo tudi nekaj negativnih prispodob ko so: nečimrnost, izumetničenost, negotovost, nezvestobo, nestvarnost, dvoumnost.
Pomen vijolične barve v kulturah in verah
*Vijolična simbolizira prehod v harmonijo nasprotij, med poznanim vsakdanjikom in neznanim, srhljivim svetom duhov in demonov.
*Pri ljudeh, ki niso pod (velikim) vplivom kulturne civilizacije, je vijolična izredno priljubljena barva. V civiliziranih in zapletenih kulturah, kjer stojita v ospredju razum in prihodek, vijolična trči ob odklonitev.
*Pri srednjeveških mistikih zahodnega sveta, ampak tudi v drugih kulturnih krogih, povezuje vijolična telesni svet (rdeča) z duhovnim svetom neba (modra) v čarobni svet misterijev (vijoličasta), kjer veljajo popolnoma druga pravila.
*V budizmu so poleg rumenih in oranžnih priljubljena tudi vijolična oblačila/noše.
*Vijolična je barva hinduizma in feminizma.
V feminizmu vijolična simbolizira pravico žensk do moči in enakopravnosti med moškimi in ženskami.
*Na cerkvenem področju simbolizira vijolična po eni strani škofov položaj, po drugi strani je to barva pokore in posta pred Veliko nočjo in božičem.

4 komentarji:

Helena pravi ...

Krasno "vijolico" si naredila!

Suzy pravi ...

Zelo lepa voščilnica.

Ni, vijolična v povezavi s črno me spomne na pogreb :)

MarikaGabez pravi ...

Čudovita slikarka je.
In tele razlage o vijolični so tudi dobre.

MA-MI pravi ...

Lepo voščilnico si izdelala. Vijolična je lepa barva, a se težko kombinira. Ni mi jasno, kako jo lahko (pri oblačilih) kombinirajo z rdečo?!